E-commerce is in de afgelopen jaren gigantisch opgekomen. We bestellen onze producten steeds meer online. Het is niet voor niets dat een bedrijf als Amazon is uitgegroeid tot het grootste bedrijf ter wereld. Tegelijkertijd zijn het niet alleen de grote bedrijven zoals Amazon en in Nederland Bol.com die zich ontwikkelen binnen de E-commerce wereld. Ook jonge ondernemers creëren eigen webwinkels of bieden producten aan op de grote platforms zoals Amazon en Bol.com. Zeker sinds de pandemie is begonnen bestellen mensen alleen maar meer online en zijn er dus veel kansen voor jonge ondernemers om een eigen E-commerce bedrijfje te beginnen. In dit artikel bespreken we hoe het is om een eigen E-commerce bedrijf te runnen.

Eigen website of platform gebruiken

Wanneer je onlineproducten wilt gaan verkopen dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze producten te plaatsen. Bovenal kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een bestaand platform zoals Amazon of Bol.com en daar je producten te verkopen. Dit heeft natuurlijk het grote voordeel dat je niet zelf een website hoeft te bouwen. Je kunt je producten gewoon op een bestaand E-commerce platform bouwen. Maar je zult dan wel bij elke verkoop een percentage afdragen aan Amazon of Bol.com. Een andere optie is natuurlijk om een geheel eigen website te bouwen. In dat geval heb je grote vrijheid in de specifieke insteek van de website het design. Daarnaast zul je alle omzet zelf kunnen houden. Een nadeel is natuurlijk dat het best veel werk kost.

Inkopen en verzenden

Het product of de producten die je gaat verkopen zul je natuurlijk ook moeten inkopen en verzenden. Zorg ervoor dus dat je een goede opslagplaats hebt. Je kunt in het begin dit zelf doen in je eigen woning maar uiteindelijk zul je een logistiek bedrijf in de hand moeten nemen. Een interessante optie voor E-commerce ondernemers is om niet aan individuele consumenten te verkopen maar producten in bulk te verkopen. Een heel pallet verzenden met je product levert natuurlijk een stuk meer omzet om dan losse exemplaren verzenden. Alhoewel de concurrentie in de E-commerce wereld groter wordt, zijn er ook nog steeds heel veel mogelijkheden om jezelf als ondernemer te ontwikkelen.