24 januari 2022

Wat is bloedkoraal?

1 min read
pexels-mídia-1454185

Bloedkoraal is een koraalsoort afkomstig uit de Middellandse Zee. Meestal is bloedkoraal donkeroranje gekleurd, maar het komt af en toe voor dat er witte en zwarte bloedkoraalsoorten worden gevonden. Bloedkoraal komt vaak diep in het water voor bij heftige stromingen. 

Koraal heeft algen nodig om te kunnen overleven. De algen maken glucose en zuurstof aan waar de poliepen van het koraal gebruik van kunnen maken. De afvalstoffen die de koraalpoliepen aanmaken wordt weer gebruikt door de algen om hier nieuwe glucose en zuurstof van te maken. De kleur die het bloedkoraal heeft komt niet door het koraal zelf, maar door de algen die in of op de koraalpoliepen zitten, die zorgen voor de donkeroranje kleur. Wanneer het bloedkoraal niet samenwerkt met de algen, wordt het bloedkoraal wit van kleur.

Waarvoor gebruik je bloedkoraal?

Bloedkoraal wordt voornamelijk gemaakt voor het maken van sieraden. Om er sieraden van te kunnen maken moet dit koraal eerst omgevormd worden tot een soort edelsteen. Zo kan je er, bijvoorbeeld zoals wat Voordeelsieraden doet, bloedkoralen kettingen van maken. Ook het maken van ringen, kettingen, armbanden en oorbellen gemaakt van bloedkoraal is gebruikelijk.

In Nederland werd bloedkoraal vroeger gebruikt om als sieraad verwerkt in een kledingstuk te dragen. Voornamelijk in Volendam en Zeeland was de verwerking van bloedkoraal in de kledingstukken erg populair.

Ook zouden deze ‘edelstenen’ een positieve werking hebben op een hoge bloeddruk en bloedarmoede. Edelstenentherapie wordt hier ook vaak mee gedaan, omdat er volgens bepaalde mensen verschillende positieve werkingen ontstaan tijdens de werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *